tisdag 28 juni 2016

AlmeDalarna: Två miljoner till "Vi finns också"

Region Dalarna har nu, tillsammans med kommunerna, valt att marknadsföra sig i Almedalen och lägger två miljoner kronor på detta för att säga "Vi finns också" enligt Tiina Ohlsson (sr.se , dalademokraten.se).

Detta är naturligtvis helt fel. Våra skattepengar ska inte gå till denna typ av lobbying och brist på insyn som Almedalen handlar om. Tyvärr verkar alla partier i Riksdagen såväl som våra lokala kommunfullmäktige vara för detta.
Låt mig vara tydlig: Jag kommer aldrig att ta emot skattepengar för denna typ av resor och jag kommer inte heller att sanktionera det. Det är ingen brist här hemma på saker som behöver ordnas.
Exempelvis kostar en lärare (inkl. lokaler, böcker och annan utrustning m.m.) 970'000 kr per år. 12,2 elever delar på en heltidslärare. Alltså kostar årets besök i Almedalen lika mycket som att hålla en skolklass på 25 elever med lokaler, lärare, böcker, datorer m.m. i ett år. (skolverket.se)
Politiskt möte i Almedalen
Foto: Anders Löwdin
Det är väldigt lätt att hitta kommunpolitiker och tjänstemän från Dalarna som har varit i Almedalen och hur mycket skattebetalarna har betalat för att skicka dit dem.

Bara de två största kommunerna la uppskattningsvis 600'000 kr de senaste åren på Almedalen
2015:
2014:
  • Borlänge kommun, 17 personer. c:a 240'000 kr. (dt.se
  • Falu kommun, 9 personer. 52'355 kr. (dt.se)
Till detta lägger vi de besök som myndigheter hemmahörande i Dalarna (såsom Högskolan Dalarna och Trafikverket) har lagt men de räknar jag inte med här.

Hur har det gått? Ja, att googla på "Utvärdering almedalen" följt av valfri kommun så gapar det tomt på innehåll.

I övrigt kan jag bara hålla med tidningen som skrev:
Almedalen - dyr nota för Borlänge skattebetalare (dt.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar