torsdag 9 juni 2016

Dags för en motbok för godisköp..?

Göran Greider har i Agenda (svt.se) samt i sin egen tidning (dalademokraten.se) kritiserat att sockerhaltiga livsmedel såsom läsk och godis är så billigt. Han förordar en rejäl skatt på dessa. Men detta skatter riskerar att slå blint och socker är faktiskt inte farligt i måttliga mängder. Det som är farligt är att sitta stilla, inte röra på sig och att tro att politiker ska kunna lösa allt när det egentligen är eget ansvar för vuxna och föräldrarnas ansvar för barnen.

Bild: Sofia Arkestål (facebook.com)
En skatt skulle för övrigt inte hjälpa Greider då han helt enkelt tjänar för mycket för det. Motboken däremot. Han får helt enkelt inte köpa mer än en viss mängd socker sen är det stopp. Motboken behöver inte administreras av staten (som den klassiska gjorde) utan han kan själv ha med sig den och när han köper t.ex. en burk Coca-Cola kan han notera att han dricker 33 gram socker. Det är en dags ranson av socker.

Nu föreslår jag naturligtvis ingen obligatorisk och/eller tvingande motbok utan jag tycker att den som vill kan ta med sig sitt block när de går och handlar och helt enkelt föra lista på sina "onyttiga" inköp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar