fredag 24 juni 2016

Fördelar med Brexit för Dalarna

Storbritannien röstade som bekant för att lämna EU och idag meddelade premiärminister Cameron att han avgår (dt.se). Frågan är hur detta påverkar Dalarna?

När nu Storbritannien kommer att lämna EU, vilket lär ske inom två år, kan EU förhoppningsvis komma att förändras för att inte liknande krav på att lämna EU växer sig starkare i Finland, Frankrike och Sverige.
Detta är en lista på vad jag hoppas på:
Njupeskär blev Sveriges högsta 
vattenfall helt utan statligt stöd
Foto: Hanna Lokrantz

 1. Mindre stöd till Dalarna och det är bra.
  Idag läggs stora pengar på att förse Dalarna med offentligt riskkapital via EU, staten och kommunerna i Dalarna. Vad det innebär i praktiken är att ta pengar från företag som går bra och ge dessa till företag som ingen vill lägga sina pengarna på.
  Samma princip för jordbruksstöd och det är precis samma princip för andra stöd.
 2. Färre regleringar.
  Vad Dalarna behöver är färre regleringar. Många av dessa kommer från EU. Det finns en underbar natur i länet som många njuter av. Låt fler göra det ifred så kommer det att gå bra.
 3. Mer insyn i lagstiftningen.
  Många av de lagar som påverkar oss i Dalarna börjar i Bryssel. Idag kan en ledamot av Europaparlamentet inte lägga fram ett eget lagförslag utan parlamentet har en väldigt begränsad makt. Jämför med Riksdagen där alla förslag kommer ifrån ledamöterna eller regeringen som har betydligt bättre insyn än sina motsvarigheter i Bryssel. Följande citat är tydligt: "Parlamentsledamöterna har inte rätt att själva lägga lagförslag utan behandlar bara lagförslag från EU-kommissionen." (europaportalen.se)
 4. Att Sverige lämnar EU, Swexit
  Jag gör ingen hemlighet med att det är dags för Sverige att samarbeta med Europa men inte låta Europa bestämma över oss. Frihandel och den fria rörlighet är utmärkt men vi behöver ingen stat för detta. Tvärtom är det staten som hindrar oss från detta.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar