torsdag 2 juni 2016

Skattebetalare sponsrar Ikea. Stan dör ut..?

I oktober 2013 rapporterade lokaltidningen dt.se att Borlänge kommun har lagt 563 miljoner för att få Ikea till staden.
På frågan till kommunen om en utvärdering har gjort blir svaret nej. Här har alltså kommunen lagt mer än 11'000 kr per invånare till detta projekt så borde detta ha utvärderats. Men icke... Det har dock skapats 600 jobb, motsvarande 400 heltidstjänster, enligt kommunen. Däremot utvärderades kommunens buss "Handelsbussen" som trafikerar Borlänge centrum - Kupolen - Norra Backa / Ikea (borlange.se)

Ikea i Borlänge, stadsdelen Norra Backa.
Vi har alltså "fått" nya butikslokaler i stadsdelen Norra Backa där bland annat Coop och Intersport etablerat sig. Efter ett par år nu så har Intersport stängt i centrum (dt.se) och Coop har stängt sin andra butik i stan (dt.se). Borlänge kommun har således subventionerat vissa lokaler till förmån till andra och detta med skattebetalarnas pengar.

Enligt artiklarna försvann 40 jobb på Coop så då är vi nere i 560 jobb. Då har alltså en kostnad för skattebetalarna på 0,94 miljoner till 1,56  miljoner per jobb.

Om vi räknar med att dessa personer har medianinkomsten för alla i Borlänge, 246853 kr per år (20571 kr/mån), betalar varje person 56504 kr i kommunalskatt (skattesats: 22,89%) i år. Det skulle alltså ta 16 till 27 år för att enbart betala lokalerna m.m. (dessa 563 miljoner) med skatten från de anställda. Kom ihåg att dessa pengar ska även betala kommunens skolor, förskolor, äldreboenden m.m.. Jag har också räknat på att dessa personer inte skulle ha någon beskattningsbar inkomst alls som alternativ och det är naturligtvis inte rimligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar