torsdag 30 juni 2016

Smedjebacken och Borlänge är socialdemokraternas Utopia?

I Dalarna har det länge röstats på röda partier. Socialdemokraterna hade länge egen majoritet i Borlänge och ännu längre i Smedjebacken som du ser på bilderna nedan.
I Landstinget Dalarna är det ungefär samma visa och i Riksdagen har "Alliansen" vid ett par tillfällen sedan andra världskriget haft makten men bara ungefär  17 år av 71.
Söderbärke i Smedjebackens kommun. Foto: John Spooner

Vi tittar på lite statistik för kommunerna.
I såväl Borlänge (ekonomifakta.se) som Smedjebacken (ekonomifakta.se) är skatterna högre än medlet i Sverige, andelen företagare är lägre, arbetslösheten är högre, nyföretagandet är högre osv.

Andelen invånare i Borlänge som får ekonomisk bistånd (socialbidrag) är ungefär 5%. Det slås bara av Malmö och Filipstad (båda 6%). Det tangeras av Katrineholm, Munkfors, Hofors och Sorsele (5%). (socialstyrelsen.se, april 2016)

Då måste jag fråga mig: Är Borlänge och Smedjebacken socialdemokraternas Utopia? Är det så här det ska bli i andra kommuner om de blir styrda av socialdemokraterna? Är det så här när politiken ska bestämma över var sjukvården ska vara?

Som liberalpartist är jag av övertygelsen att människans frihet är bättre än att låta oss styras av kommunstyrelser och landstingsstyrelser. Om Alliansen är säg 5% mer liberala än Socialdemokraterna, tänk på vad ett parti som är 90% mer liberala än Socialdemokraterna kan göra genom att låta dig bestämma själv över din skolgång, vård och annat.
"Den klassiska liberalismen utgår ifrån principen att människor har rätt att tänka, agera och handla fritt så länge hon inte använder tvång mot andra." (liberalapartiet.se)

Mandatfördelning i Borlänge kommun. 61 mandat. Bild: wikipedia.org

Mandatfördelning i Smedjebackens kommun. 35-49 mandat över tid. Bild: wikipedia.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar