torsdag 7 juli 2016

Förskola kontra föräldrarnas möjlighet att ta hand om sina barn

Jag är stolt far till tre pojkar. De går på en jättebra förskola med underbar personal som bedriver en utmärkt verksamhet. Jag har också förmånen att vara del av ett föräldrakooperativ där barnens förälder styr över förskolan.

Silverbyns förskola i Lidköpings kommun.
Foto: lidkoping.se


Idag kostar förskolan 10990 kr per barn och månad i Sverige (skolverket.se). En del ser förskolan som ren barnpassning för att ta hand om barnen medan föräldrarna. Så kanske det var en gång i tiden men så är det inte idag. Likväl är det inte barnpassning när föräldrar tar hand om sina egna barn.

En familj med tre barn kostar då knappt 33'000 kr per månad för skattebetalarna/kommunen om barnen ska gå i förskola. Om tanken är att två vuxna kunna jobba heltid drar in 50'034 (före skatt) genom att arbeta som t.ex. sjuksköterska i Dalarna (lonestatistik.se) ger detta 10'762 till kommunen eller knappt en förskoleplats. Om en förälder är hemma med barnen drar den andra föräldern in 5'381 i skatt till kommunen. (rakna.net, Stora Tuna församling)

Så jag får väl säga "Tack" till skattebetalarna i Borlänge, antar jag. Men jag hade hellre varit hemma med barnen om jag fått välja.

På detta finns det två huvudsakliga lösningar.
  1. Vårdnadsbidrag. En av kristdemokraternas "hjärtefrågor" där familjen får 3'000 kr per månad och barn för att ta hand om sina barn (halmstad.se). En besparing för skattebetalarna på mer än 7'000 kr per barn och månad. Det upphör dock 2017.
  2. Upphöra med den kommunala subventioneringen av förskolan och låta de som vill ha kvar förskolan bekosta den själv.
Jag lutar mer åt alternativ 2 men alternativ 1 är i alla fall ett steg i rätt riktning. Det vore bättre för familjerna och bättre för övriga skattebetalare.

Liberala partiet sammanfattar det bra: "Liberala partiet menar att politiker inte är några utbildningsexperter och att detta är en verksamhet som bäst sköts i privat regi, utan centrala regleringar." (liberalapartiet.se , sidan 9)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar