tisdag 20 september 2016

Borlänge kommun fortsätter dölja handlingar

Jag har på bloggen tidigare kritiserat att Borlänge kommun inte registrerar sina handlingar "utan dröjsmål" och JO höll med mig (friaredalarna.blogspot.se). Tydligen gick det inte hem hos kommunstyrelses ordförande utan idag läser jag i diariet att det tar 14 dagar att registrera en inkommen handling.
"Jag vill dock erinra kommunen att en allmän handling i allmänhet ska registreras så snart den har kommit in till kommunen (se 5 kap, 1§ offentlighets- och sekretesslagen) - Justitieombudsmannen

Den 1 september fick kommunen en inbjudan av Chiles ambassadör för att fira nationaldagen (självständighetsförklaringen från Spanien, 1810. wikipeida.org) men det dröjer till 15 september (14 dagar) innan den når diariet och därmed allmänheten. Dagen efter är nationaldagen så all granskning av detta blir oerhört svår. 14 dagar är inte "utan dröjsmål".
Del av inbjudan.
Bild: Borlänge kommuns diarium/Chiles ambassad
Egentligen är detta ärende helt ointressant huruvida kommunalrådet väljer att fira Chiles nationaldag eller ej men märk väl att han inte skickade något svar (insyn.borlange.se).

Frågan jag måste ställa mig är:
Varför följer inte kommunalrådet lagen? Om kommunalrådet inte gör det; Varför ska då tjänstemännen göra det? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar