måndag 5 september 2016

Staten beslagtar en mans hus...i onödan?

Idag läser jag om en man i Ludvika där staten (via Trafikverket) och kommunen vill beslagta hans hus för att bygga om riksväg 50 (dt.se). Man vill helt enkelt bygga en rondell på hans tomt. Det leder till att hans hus lär bli "tvångsinlöst". Det betyder att kommunen eller staten tar över hans hus och betalar vad de tycker att det är värt. Om han vill sälja det eller ej är egentligen inte intressant för dem.

Nu vill staten och kommunen bygga en oval rondell med fem in- och utfarter för att Ica ska få en egen.

Om vi tittar på statens förslag från 2009 är det en rund rondell med fyra in- och utfarter som föreslås (trafikverket.se, sidan  41) Man kan bara anta att Ica känner sig nöjda över den nya dragningen.
Statens förslag 2009.
Bild: Trafikverket
Jag läser vidare i statens rapport från 2009. Där står det om den nuvarande korsningen: "Kapacitetsproblem bedöms normalt inte förekomma." vidare läser jag under rubriken "Problem och önskemål" för korsningen:
"Det är naturligt att dra ner farten och understryka inträdet i staden vid denna korsning. En ny korsningsutformning kan fungera som en port till tätortsbebyggelsen som visar att här ändras hastighetsnivån och kraven ökar på uppmärksamhet mot svängande bilar samt gående och cyklister som korsar vägen."

Enkel lösning: Sätt upp skyltar som begränsar hastigheten. 2009 var det 50 km/h.
Korsningen idag. Till höger ser vi Ica. Nedanför bilden är det aktuella huset.
Vägen som går nedåt och vänster på bilden går norr mot centrala Ludvika.
Bild: Trafikverket
Enligt staten så planerar ABB att öka trafiken i denna korsningen (trafikverket.se). Det förklarar dock inte varför Ica behöver en egen infart.

Ett vanligt argument för staten är att "vem ska annars bygga vägarna?".
Jag anser att staten ska i första hand försäkra oss om att ingen stjäl vår egendom. För det är precis vad "tvångsinlösen" är. Det är stöld!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar