tisdag 25 oktober 2016

Borlänge söker 40 lärare. Varför det?

Borlänge kommun söker nu c:a 40 lärare (borlange.se). Man kan undra sig varför? Borde inte kommunen ha sett till att våra barn har lärare redan?
Sen tillkommer rektorer, specialpedagoger m.m.

Det borde innebär att kommun anställt 60 lärare sedan i augusti, då man saknade 100 stycken (sr.se), eller bara att man slutat att leta.

Ansvarigt kommunalråd, Mari Jonsson (S), sa 2014 angående att Borlänge då låg på plats
266 (av 290) bland Sveriges kommunen i Lärarförbundets ranking:
"Det är ingen stolt placering, men jag blir stolt över det resultat verksamheten presterar utifrån de resurser vi har. Det går åt rätt håll"  (dt.se)

Förra året var Borlänge på plats 274 (dt.se) och i år 286 (dt.se). Det går alltså utför för skolan i Borlänge samtidigt som kommunen i princip inte levererar någon förbättring alls. Jonssons tal om att "det går åt rätt håll" var bara tomt prat.
Det går utför för Borlänges skolor men snart kan det inte bli sämre för Sverige har bara 290 kommuner.


Rubriken från 2014 var "Kaxig skolpolitiker lovar flera förbättringar". Det är bara att konstatera: S kan inte leverera en bra skola!


Mari Jonsson (S) lovade att leverera. Har inte lyckats.
Foto: Borlange.se


Så vad kan kommunen göra?
1. Lägg ned egentligen all annan verksamhet i kommunen och se till att kärnverksamheten fungerar. Man brukar prata om raison d'être (franska för "anledning att finnas") och kommunens raison d'être är just grundskolan.
2. Tillåt alla som vill hemskola sina barn själva att få göra det. Något som t.ex. Mörbylånga kommun har svårt med (svt.se)

Vad kan staten göra?
1. Tillåta hemskolning
2. Avskaffa skolplikten.

Inledningsvis vill vi i liberala partiet förenkla för etablerande av friskolor, men vi vill, på sikt, att all form av utbildning ska drivas och ägas av privata aktörer. Statens uppgift är inte att bedriva utbildningsverksamhet. - Liberala partiet (liberalapartiet.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar