måndag 3 oktober 2016

Landets sämsta skolor?

Lärarförbundet har presenterat en deprimerande läsning för oss i Dalarna. Borlänge kommun ligger på plats 286 (av 290)  med Avesta på plats 280 och Vansbro på plats 281. Bäst i länet är Mora med plats 61. Rättvik faller från plats 28 till 165. (lararforbundet.se).
Nu säger inte sådana här undersökningar allt om skolan men att Dalarna inte är så bra som det skulle kunna vara för våra barn är uppenbart.

Jag har tidigare varit inne på detta att Borlänge kommun inte visar något intresse att bli bättre. "Vi har särskilt svårt att hitta lärare och förskollärare..." skriver kommunen om och om igen.
(friaredalarna.blogspot.se)


Så vad kan kommunen göra?
1. Lägg ned egentligen all annan verksamhet i kommunen och se till att kärnverksamheten fungerar. Man brukar prata om raison d'être (franska för "anledning att finnas") och kommunens raison d'être är just grundskolan.
2. Tillåt alla som vill hemskola sina barn själva att få göra det. Något som t.ex. Mörbylånga kommun har svårt med (svt.se)

Vad kan staten göra?
1. Tillåta hemskolning
2. Avskaffa skolplikten.

Inledningsvis vill vi i liberala partiet förenkla för etablerande av friskolor, men vi vill, på sikt, att all form av utbildning ska drivas och ägas av privata aktörer. Statens uppgift är inte att bedriva utbildningsverksamhet. - Liberala partiet (liberalapartiet.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar