onsdag 9 november 2016

Betala skatt var du vill?

En av Dalarnas riksdagsledamöter Peter Helander (C) har tillsammans med partikollegan Fredrik Christensson (Västra Götaland) skrivit en motion om att kunna dela upp var man betalar kommunalskatt (riksdagen.se).

Peter Helander (C) vill låta dig beskattas i valfri kommun
 Även om Helander och Christensson har en poäng i att det borde vara valbart i vilken kommun man vill betala skatt i så kommer ingen att vilja betala skatt i orter med högre skatt (t.ex. Borlänge, Smedjebacken...) utan enbart där skatten är lägre även om man t.ex. har barn i skolan i kommunen med högre skatt. De skriver:
"Ett förslag för en rättvisare skattefördelning är att ge människor själva möjlighet att fördela hur stor andel av skatten som ska gå till de kommuner man har en koppling till. Det kan t.ex. vara kommunen man är uppväxt i, har bott i, bor i eller äger en fastighet i. Människor har ofta ett starkt band till både kommunen man är uppväxt i och den där de har sitt fritidshus eller näringsfastighet och vill se en positiv utveckling även där."

Det här förslaget lämnar helt tanken om att du ska betala skatt där du har dina barn i skola, där du bor och där du en dag ska ha äldreomsorg. Har du ett företag på annan ort så betalar de anställda (sannolikt) skatt på den orten. Har du en fastighet betalar du skatt för den (wikipedia.org).
Vad Helanders och Christenssons förslag riskerar att göra är att skapa en byråkratisk mardröm.

Jag kan glädja Helander och Christensson att det finns ett parti som faktiskt vill låta dig bestämma själv över dina barn skolgång och därmed också dina skattepengar: Liberala partiet.
Liberala partiet vill egentligen ta bort alla skatter och således låta dig betala för den service du är intresserad av. Är du inte intresserad av att sponsra kommunens fotbollslag (eller för er i Leksand: hockeylag) så slipper du det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar