torsdag 17 november 2016

En snövåt filt i Falun

Falu kommun har sparat snö efter förra vintern och nu lagt ut den på Lugnet för att kunna erbjuda skidåkning. Detta till en kostnad av 200´000 kr. (dt.se)
Detta är en ren näringsverksamhet av kommunen. De satsar skattebetalarnas pengar på detta och hoppas att det ska gå runt. Kommunens fritidschef säger rakt ut:
"Det är åkarna som ska finansiera det här och inte skattebetalarna."
Notera att det är skattebetalarna som står för riskerna med projektet...


Skidspåren på Lugnet.
Samtidigt finns det skidspår i naturen där kommunen stödjer föreningar som ordnar spår. Då sker det med "ideella krafter" men det sker inte på Lugnet. Exempel på detta är spåren vid Sörskog, ca 31 km nord-väst om Falun., som drivs av två föreningar i Bjursås.

Skattebetalarnas pengar ska inte användas till att kommunen ska leka affär. Vill kommunen säga att det är en satsning på barn och ungdomar får de i alla fall ha ett lägre pris för dem. Nu är de i alla fall ärliga och säger att det är en satsning som ska betalas av de som nyttjar spåren.

Detta leder till att ingen som vill erbjuda skidspår för då måste de konkurrera med kommunen och det är svårt. Falu kommun har helt enkelt lagt en snövåt filt över alla möjligheter att någon ska göra något liknande.
Idre fjäll gör ett försök men de är en stiftelse som är delvis styrd av Älvdalens kommun. Där används inte skattepengar i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar