måndag 14 november 2016

Förbud mot "vinst i välfärden" är en kvinnofälla

"Vinster i välfärden" är en het fråga just nu. De anställda inom kommuner och landsting är ungefär 80% kvinnor och man skulle kunna tro att man skyddar dessa genom att förbjuda att företag som lever på skattepengar gör (för stor?) vinst. Förbjuder du någon att göra vinst inom t.ex. skolan så kommer väldigt få att starta ett företag för att bedriva en skola. Således är det bara kommunala skolor kvar och vi har fått ett monopol där lärare bara har en arbetsgivare att välja på.

Det finns inga liknande förslag att begränsa vinsterna för de som bygger sjukhus, skolor, vägar och annat för skattemedel. Inte heller för de som bedriver asylboende. Men av någon anledning är det kvinnor som ska begränsas i sitt arbete...
Gunnar Barke styr Landstinget Dalarna och Jan Bohman styr Borlänge kommun.
Foton: ltdalarna.se samt borlange.se
Landstingsrådet Gunnar Barke (S) säger följande om vinst i välfärden:
"Jag konstaterar att folket i stort är emot detta. Vilket gläder mig. Pengarna vi stoppar in i välfärden ska gå till välfärden, inte till vinster". (dt.se)
Samme Barke som fullständigt misslyckats att leverera vård, utan vinstkrav, i Dalarna. Exempelvis är väntetiden för höftprotes-operation "13 veckor eller mer" i Falun och "13 veckor" i Mora (vantetider.se). Oavsett landstinget är det ingen rolig läsning...

Att vänta på sin operation är en utgift i sig. Du kan kanske inte arbete, du har ont och du kan inte använda leden på samma sätt. Många skulle säkert ta av sina besparingar och låta sig opereras privat.

Enkel lösning: Betala inte i förväg för vård. Betala vid leverans!

Samma resonemang hör vi i Borlänge och Ludvika. Kommunen anställer inte lärare men vill samtidigt förbjuda andra att göra det (dt.se). Borlänge söker just nu 29 lärare (borlange.se) och Ludvika söker c:a 16 (ludvika.se).

Samma enkla lösning: Betala för att få lärare och inte ett löfte om lärare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar