torsdag 3 november 2016

S är för fler speciallagar. De borde vara emot

Ni har kanske läst om fäbodbrukaren som saknade el och möjlighet att ansluta sig till internet men ändå fick krav från Skatteverket att installera en av dem godkänd kassaapparat? Det slutade till slut med att hon slapp det (svt.se) men det krävde en del av henne i form av överklaganden.

Nu vill Dalarnas fyra socialdemokraterna i Riksdagen inför speciallagar för t.ex. fäbodar så att de inte behöver möta samma krav som butiker i stan (riksdagen.se). Det man borde fråga säg är varför vi ska ha olika lagar beroende på var i landet du är? Redan Napoleon införde att alla var lika inför lagen år 1804 (wikipedia.org). Nu vill Patrik Engström, Roza Güclü Hedin, Maria Strömkuist och Hans Unander frångå det ännu en gång. 
Det som borde göras är att ta bort krav på att företag ska ha elektricitet för att få sälja sina varor. Politiker pratar gärna om "att hela Sverige ska leva" men väldigt sällan är de beredda att ta bort lagar som gör mer skada än nytta. Lagen om kassaregister är en sådan.

Ledamöterna pratar om besöksnäringen i Dalarna och flera grannlän men de behöver se tänka större: "Här är en lag som ställer till problem för invånarna. Varför tar vi inte bort den helt?"
Men det kommer visst inte att ske.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar