söndag 18 december 2016

Tillstånd för tiggeri fungerar inte idag, Löfven

Statsministern öppnar för att kräva att tiggare ska behöva söka tillstånd. Ett sådant förbud finns redan i Borlänge, Falun och många andra orter men det efterlevs inte alls. Polisen ingriper inte.

Reporter: Betyder det att det kan bli ett förbud mot tiggeri?
Stefan Löfven: Vi har inget sådant förslag, men vi måste titta på olika lösningar. En sak är förbud, en annan att man får söka tillstånd för den här typen av verksamhet, det finns säkert flera olika varianter. (aftonbladet.se)

Redan idag är det förbjudet med "insamling av pengar" i Borlänge (borlange.se , 11§), Falun (falun.se, 12§) men även i Stockholm (stockholm.se, §14, "Insamling av pengar"), om det inte sker i samband med gatumusik, och det tycker jag stämmer på verksamheten.

En tiggande man.
Foto: George Hodan
Lagen finns där redan men det är tydligt att polisen, av olika anledningar, inte väljer att ingripa. Det är naturligtvis helt rätt av polisen. Det ska inte krävas tillstånd för att sitta och tigga pengar. Stör du någon hamnar saken i ett annat läge, likaså om du sitter på någons mark. Kommunerna är väldigt mycket för att det ska krävas tillstånd för en det ena och en det andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar