måndag 9 januari 2017

Kalla värnplikt för vad det är: Tvång!

Statsministern var på Folk och försvar och sa: Det finns nämligen ingen viktigare uppgift för staten än att i varje läge värna Sveriges fred, frihet och säkerhet (svtplay.se, c:a 2:16:15) och det har han rätt i så länge han menar Sveriges invånare. 
Stefan Löfven.
Foto:  Frankie Fouganthin
Men "Vi tar tag i de stora problemen med personalförsörjningen" innebär att regeringen återinför värnplikten. Värnplikten är ett tvång. Som liberal gäller det att i varje läge poängtera att individen är viktigare än vad staten är. Som liberal poängterar jag att värnplikt inte är något annat än tvång och därmed fel.
Vill försvaret ha personal är det "bara" att se till att bli en mer attraktiv arbetsgivare. Kostar detta pengar? Ja, det gör det men staten kan inte använda sig av tvångsarbete för att spara pengar. 

Även försvarsministern är inne på denna linje (svtplay.se). 
Peter Hultquist.
Foto:  Frankie Fouganthin
Tänk om vi skulle lösa bristen på lärare i grundskolan eller vårdpersonal på samma sätt, d.v.s. genom tvång? Skulle du vilja ha en lärare som bara är där med hjälp av tvång? 

Försvarsministern är dock tydlig med att Sverige kommer att gå med i Nato. Där håller jag med honom. Att sätta oss i militär allians med Turkiet, och regeringen Erdogan, är inget vi ska göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar